17Апр./18
Поддръжка на автомобила

Поддръжките по автомобила, които винаги трябва да оставяте в ръцете на професионалистите

Българинът е умен човек. Той разбира от много неща. Но колкото и да му с иска, все пак не може да разбира от всичко. И за това е по-добре да оставя някои работи да бъдат свършени от професионалисти.

Разбира се, не казваме, че не бива да разбирате от автомобили и тяхната поддръжка. Но няма как да сте наясно със всичко. Хубаво е да имате идея как да реагирате и да се справите при евентуална авария на пътя. Добре е и да можете да поддържате автомобила си в добро състояние, така че да не попадате в неприятни ситуации.

И за да бъдете спокойни, да сте уверени, че автомобилът е изправен и в добро състояние, за да Ви бъде комфортно в него, най-добре е да поверите поне част от поддръжките по него на професионалисти. Това е особено важно при автомобилите втора ръка. Защото поради амортизацията е необходимо полагането на повече грижи, както и по-редовни прегледи.

Препоръчително е да се обърнете към добър сервиз, който да се заеме с обстойния преглед на автомобила Ви. Важно е да се направи проверка за луфтове по ходовата част. Проверката на спирачната система също е препоръчителна. Друга част от поддръжката, за която би било добре да се обръщате към специалистите, е смяната на масло и филтри. Много от сервизите ще Ви предложат и проверка на масла и хидравлични течности, антифриз, течност за чистачки – възползвайте се.

Поддръжка н аавтомобила

Поддръжка на автомобила

В автосервиза се намират хората, които най-добре ще се справят с проверката на светлините на автомобила и при необходимост биха могли да регулират фаровете например. Нещо, което много хора пренебрегват!
Балансът на гумите също е много важен за безопасното и комфортно шофиране. Именно на професионалистите трябва да поверите тази задача.
Не пренебрегвайте и необходимостта от поддръжка на климатика. Тя подобрява ефективността му, а също може да предотврати бъдещи проблеми с охладителната система на автомобила. Диагностика и зареждане на автоклиматици ще Ви бъде предложена в почти всеки сервиз.

Поддръжката на автомобила е нещо важно и не е за пренебрегване. Ако искате да се радвате на здрав автомобил за дълго време, такъв, в който ще се чувствате сигурни, най-добре е да поверите ако не цялата, то поне по-важните моменти от поддръжката на автомобила в ръцете на професионалисти!

И не на последно място – знайте, че можете да разчитате на нас за всичко от гореизброеното. Защото е важно освен да стигнете до крайната точка и да се върнете обратно! Сигурният автомобил не е каприз!

10Апр./18
Индекси на гумите

Кратък наръчник за гумите. Ето какво означават всички символи и маркировки по тях.

На стената на всяка гума биват изписвани символи (букви и цифри), които разкриват информация за гумата. За това е добре да можете да я дешифрирате. Подготвили сме Ви кратък наръчник, с който ще добиете най-обща представа за значението на всичко, изписано на автомобилната гума.

За пример бихме могли да използваме следното означение – 205 / 55 R16 91V.

Индекси на гумите

Индекси на гумите

Първите символи – 205 – обозначават ширината на гумата. Числото отразява разстоянието от едната до другата стена на гумата, измерено в милиметри.

Следващото число, в случая 55, показва височината на профила на гумата изразена като процент от широчината на профила.

Следващата позиция – R16 – показва диаметърът на джантата измерена в инчове.

В примера с числото 91 е посочен индексът на натоварване на гумата. Гума с индекс 91 може да се справи с тегло 615 килограма.

Последният символ – V – отразява категорията за скорост. Това е максималната скорост за конкретната гума, когато е напомпана правилно. Гума с категория V има максимална скорост 240 километра в час.

По гумата ще откриете и още символи. С TWI бива отбелязвано местоположението на индикаторите за износване на протекторите на гумата.

На гумите бива изписван и DOT код. С него се обозначава техният номер за идентификация. Той е нещо като ЕГН на гумата. В него се помества информация за месеца и годината на производство, за това от каква гума е направена.
DOT символите биват последвани от 10 до 13-символен код, съдържащ цифри и букви. Първите две или три символа отразяват мястото на производство. Следващите два символа отговарят на размера на гумата. Следват три или четири символа, които ще Ви дадат информация за типа гума. Кодът зависи от производителя, тоест е различен за всеки производител на гуми. Последните 3 или 4 цифри обозначават датата на производство. Първите отразяват поредността на седмицата, а последните – годината на производство.

Когато избирате гуми за автомобила си, най-добре е да проверите какви са препоръките на производителя и по възможност да се съобразите максимално с тях.

28Мар./18
carsell01

Топ 10 на нещата, които да провериш преди да купиш употребяван автомобил

РЪЖДА
Можете да започнете с оглед за ръжда. Търсете я навсякъде, включително по лайсни, врати, прагове, около резервната гума и калниците.

УДАРИ
Има различни начини, по които можете да прецените – да вдигнете предния капак и да проверите за заварявани детайли, да проверите сглобката между вратата и калниците, да проверите дали фаровете са еднакви и с оригинален номер. Проверете уплътненията и ги надигайте – при пребоядисване те често не биват сваляни и под тях личи стария слой боя.

ДВИГАТЕЛ
Проверката му е задължителна. При работещ двигател горивната помпа не би трябвало да се чува. Тя трябва да се чува много слабо на контакт при изключен двигател. Обикновено, течът на масло също говори за проблем с мотора. Ако има проблем, то той ще се прояви при по-продължително форсиране и малък пробег. Запалването на двигателя трябва да бъде безпроблемно.

ХОДОВА ЧАСТ
При тестовото шофиране, обърнете внимание за наличието на смущаващи шумове при скорост над 100 км/ч. Опитайте да спрете рязко и обърнете внимание дали колата поднася на една страна. Проверете и спирачните дискове – те не трябва да имат ръб в края. Воланът не трябва да се криви.

ПРОБЕГ
Винаги си правете проста сметка за изминатите километри на автомобила. Бихте могли поне да съобразите дали цифрата би могла да съответства на годината на производство на автомобила, или е чувствително занижена.

carsell02

АУСПУХ
Оглеждайте се за черен пушек – той подсказва, че горивото не изгаря докрай. Синият дим говори за наличието на масло в изгорелите газове. Белият пушек е свързан с наличието на антифриз в горивната система или конденз от резервоара.

КОМПЮТЪРНА ДИАГНОСТИКА
Тя е сравнително евтина, а може да Ви предпази от покупката на неподходящ автомобил. Така ще проверите още веднъж работата на свещите, кабелите, двигателя, ауспуха.

АНТИФРИЗ
Вижте дали има мехурчета в казанчето. При загрят мотор може да проверите дали маркучите отвеждащи към радиатора са втвърдени. Те сигнализират за навлизането на изгорели газове в охладителната система.

КУПЕ
Започнете с коланите и проверка дали се прибират бавно. Обърнете внимание дали воланът, скоростният лост, ръчната спирачка са износени, за наличието на изгаряния от цигари и протривания. Разликите в цвета по тавана говорят, че в автомобила е пушено. Проверете топленето и охлаждането на климатичната система.

ОБСЛУЖВАНЕ НА АВТОМОБИЛА
Ако вече сте избрали своя автомобил, не пропускайте да смените маслата, филтрите, ангренажната ролка, ангренажния и обслужващия ремък.

14Мар./18
Двигател

Признаците, които подсказват за проблеми с двигателя

В повечето случаи човек разбира, че има проблем с двигателя на автомобила, едва когато това е напълно очевидно. Това обаче не значи, че автомобилът не е сигнализирал за наличието на проблем, преди да стане късно. За това, важно е да се научим да разчитаме тези сигнали.
Има различни признаци, по които бихте могли да се информирате за състоянието на двигателя, както и за наличието на евентуален проблем. Някои от тях можете да установите и при редовните проверки за нивото на маслото в двигателя.

Ако при проверката установите, че маслото по пръчката е прекалено гъсто, с консистенция подобна на желе, то това може да е признак, че в двигателя се образуват утайки и не се омаслява равномерно.

Двигател

След като проверите маслото, прокарайте и няколко капки от него през пръстите си. Ако усетите, че в него има метални стружки – потърсете сервиз. В случай че по пръстите Ви останат не стружки, а други малки частици, то много е вероятно масленият филтър да е запушен и да се нуждае от смяна.

Възможен е и вариантът да забележите, че маслото е по-рядко или бледо, отколкото би трябвало. Това е признак, че е взаимодействало с вода. Начин да проверите дали това е наистина така, е да огледате долната страна на капачката за доливане на масло. Ако то е кремовидно, най-вероятно е примесено с вода.

Възможно е да Ви направи впечатление, че маслото е с много мехурчета и направо прилича на пяна. Това е признак за наличието на прекалено много масло в двигателя. Самите мехурчета може да Ви се струват безобидни, но всъщност те пречат за равномерното омасляване на елементите на двигателя. По тази причина тяхното присъствие може да доведе до много сериозни последствия.

Ако пък забележите, че нивото на маслото постоянно е ниско, то може някое от уплътненията да изпуска и маслото да изтича. Може и двигателят да „яде“ маслото, при което по принцип се наблюдава и изпускането на син пушек от ауспуха.

За Вашата безопасност, както и за тази на всички по пътя, най-добре е, ако забележите някой от тези признаци, да се обърнете към специалисти, които да се заемат с прегледа и евентуалния ремонт на автомобила.

06Мар./18
car01

7 навика, с които вредим на автомобила. Доказано!

С времето всеки активен водач на превозно средство изгражда свои собствени навици по време на шофиране. Оказва се обаче, че не всички те са особено полезни за автомобила. Съществуват някои малки грешки, които допускаме ежедневно. А избягването им може да намали в значителна степен риска от поява на техническа неизправност.

car02

1. Малко количество гориво в резервоара
Голяма част от модерните горивни помпи са потопени в горивото като по този начин се охлаждат. Недостатъчното гориво в резервоара може да доведе до прегряването им, а оттам и до по-бързото износване. Това на свой ред ще доведе до необходимост от ремонт, който няма да е никак евтин. За това старайте се да поддържате една четвърт от резервоара пълна.

2. Форсиране на студен двигател
Когато запалите, би било най-добре да почакате минута-две, в които моторът да поработи на празен ход, едва след което да потеглите. Това съвсем не е трудно за изпълнение, а ще помогне много за правилната циркулация на маслото в двигателя.

3. Неравномерно шофиране
Ако при шофиране често ускорявате, спирате рязко, пак ускорявате и т.н., то вероятността за износване на накладките и спирачните дискове е много по-голяма. Разходът на гориво също.

4. Постоянно държите ръката си върху скоростния лост
Препоръчително е да държите скоростния лост само тогава, когато е необходимо да превключвате предавките. Поставянето на ръката на лоста води до натоварване на втулките и синхронизаторите на трансмисията. Това от своя страна води и до по-бързото им износване.

5. Кракът е винаги на съединителя
Не е необходимо постоянно да държите крака на съединителя. Постоянния натиск на педала води до бързото му износване.

6. Превключване на задна предавка в движение
Когато се налагат маневри, изискващи превключването на задна предавка, винаги изчаквайте колата да бъде в пълен покой, преди да го направите. Когато автомобилът все още се движи, макар и много леко, а Вие превключите, това натоварва много трансмисията, защото се налага да заработи в противоположно направление рязко. Това, разбира се, води до последици, които могат да Ви струват скъпо.

7. Излишен товар
Много от нас държат в багажника доста излишни вещи. Тези товари обаче оказват допълнително натоварване и се отразяват негативно както на окачването, така и на накладките. Пък и увеличават разхода Ви на гориво напълно излишно.

28Февр./18
winter

Зимата напомня за себе си. Готови ли сте за нея? (част 3)

Подготовката на автомобила не е шега работа. За това добре е да си отделите достатъчно време за целта. Вече поставихме акцент върху някои аспекти от тази подготовка и дойде ред да поговорим за гумите.

От 15 ноември до 1 март всяка лека кола на пътя трябва да бъде снабдена с гуми с дълбочина на грайфера поне 4 милиметра. У нас не е задължително колите да бъдат подсигурени със зимни гуми за сезона. Това, че не е задължително обаче, не означава, че не е препоръчително. Ако се чудите дали има смисъл да купите зимни гуми за своя автомобил, то надяваме се да Ви бъдем полезни със следващата информация.

Много хора решават да не сменят летните гуми със зимни, защото смятат, че цената на зимните гуми е по-висока. Истината е, че разликата в цената не е чак толкова съществена. А в същото време осигуряват много предимства за водачите и увеличават в значителна степен безопасността на пътя.

winter1

По принцип се препоръчва смяната на летния със зимен комплект гуми, когато температурите паднат до около 7 градуса. Това е необходимо, защото при ниски температури летните гуми се износват много по-бързо от зимните (важи и обратното – зимните гуми се износват лесно при летни температури).

През зимата, на студените и хлъзгави зимни пътища, летните гуми се оказват не дотам ефикасни. Спирачният път например е значително по-дълъг, когато в зимни условия биват използвани летни гуми.
Съвременните зимни гуми се произвеждат по специална технология, използваща ламели, и са разработени по такъв начин, че да осигуряват възможно най-доброто сцепление на лед и сняг, на студени повърхности, покрити с киша. По-меката каучукова смес, от която се изработва техният протектор, гарантира по-добро поведение на автомобила при ниските температури.

А за районите, където не пада сняг и през зимата няма лед, допустим компромис е и използването на всесезонни гуми. Това важи единствено при шофирането в условия, които не включват сняг и заледяване. Всесезонните гуми могат да се окажат подходящ избор и за втората семейна кола. Ако тя бива използвана само града и не се нуждаете от нея в ранните утринни часове, когато пътната настилка е заскрежена.

21Февр./18
filter

Автомобилните филтри и тяхната функция

Няма как да се радвате на безпроблемна работа от страна на двигателя, ако не му осигурите подходяща среда, в която да изпълнява своята функция. В този смисъл той се нуждае от масло, гориво, въздух, като препоръчително е те да бъдат напълно чисти от замърсявания. За целта автомобилите разполагат и с филтрационна система. Без нея двигателят е обречен на много кратък живот, защото замърсяванията, попаднали в него, предизвикват повреди в цилиндрите, буталата, клапаните, инжекторите и други негови елементи. Това от своя страна води до неговото блокиране.

Няколко вида са филтрите, които е необходимо да бъдат сменяни периодично, за да работи двигателят безпроблемно.

Въздушен филтър

Той е нужен на автомобила, за да предпазва от попадането на многобройните частици прах, спори и други замърсявания от въздуха в двигателя. За да функционира двигателят с вътрешно горене, необходимо му е много голямо количество въздух. А въздухът намиращ се на около половин метър над пътната настилка е най-замърсеният. Това означава, че и въздушният филтър не остава чист твърде дълго.
Смяната му е наложителна на определен период от време (при смяната на маслото или приблизително на около 10 000 км.).

filter01

Маслен филтър

Неговата функция е да отстранява замърсяванията, които достигат смазващата система от околната среда или се образуват в самия двигател в процеса на експлоатация. При всяка смяна на маслото е необходимо да се сменя и масления филтър. Тези филтри могат да бъдат различни видове:

  • Механични филтри – служат за очистване на моторното масло от едри частици, които биха могли да задръстят филтрите за по-фино пречистване;
  • Филтри гравитационен тип – те разчитат на утаяване под действие на тежестта на частиците, имащи по-голяма плътност от маслото;
  • Центробежен тип – под действието на центробежна сила утайките се отделят от маслото и се утаяват по стените на корпуса на масления филтър;
  • Магнитен тип

Филтър на купето

Бива наричан и противопрашен, което подсказва, че спомага за пречистването на въздуха, който ще достигне до пътническата кабина.
Препоръчително е този тип филтри да се подменят на максимум 15 000 км.

Горивен филтър

Много са елементите, изграждащи горивната система. От тяхното правилно действие зависи и нормалната експлоатация на двигателя. Във всеки един литър гориво може да се съдържат замърсители, дори и в минимални количества. По тази причина горивната система разполага с филтри, чиято функция е да предпазват от попадането на твърди замърсители, вода, парафин, утайки.

05Февр./18
kalivasantifreeze_top

Няколко неща за антифриза. Защо е препоръчителен не само през зимата!

Много трудно ще е на автомобила Ви да работи, без наличието на охлаждаща течност. И за целта е необходима течност, която може да поеме достатъчно голямо количество топлина във възможно по-малък обем.

Водата притежава подобни свойства, но има прекалено много недостатъци, правещи я не съвсем подходяща за целта. При температура по-ниска от 0 градуса по Целзий тя замръзва, а при по-висока от 100 градуса по Целзий – кипва. Тези качества е правят неприложима в случая.

Антифризът обаче притежава всички търсени качества. Охлаждащата течност, намираща се в радиатора на колата, има много важна функция. Тя предпазва двигателя от прегряване и корозия. Целта на антифриза е да предпазва от замръзване при ниски температури, както и да предотвратява прегрявания.

Нискозамръзващата течност е необходима през зимните месеци, а е и подходящ избор за охлаждане на двигателя през цялата година.

Срещани биват два вида антифриз – моно етилен гликолова основа и моно пропилен гликоло базирана основа. Препоръчително е да се консултирате с ръководството на производителя на Вашия автомобил, за да видите кой тип ще е по-подходящ за Вашето возило.

Антифризът може да бъде и още два типа – концентрат и антифриз, подходящ за директна употреба.
Винаги четете внимателно опаковката, преди да използвате антифриза. Ако той е концентриран, трябва да го разредите с дестилирана вода в съотношението, оказано на етикета.

kalivasantifreeze

Антифризът съдържа и специални добавки, целящи да предотвратят корозия на металните повърхности в охладителната система.

Препоръчително е да не смесвате различни антифризи. Възможно е това да окаже отрицателно въздействие върху производителността.
А проверката на антифриза е съвсем лесна. Ако течността не достига до маркировката „full“, долейте.

Когато говорим за смяна на антифриз, трябва да имате предвид, че всеки автомобил е различен. Може да бъде трудно да премахнете цялата течност. В някои случаи се налага да бъдат отстранени няколко винта, за да се промие системата. Да се напълни пък може да се окаже и по-сложно, в случай, че има въздух в горните части на двигателя. За това препоръчително е да се обръщате към специалисти, които да сменят охлаждащата течност.

29Ян./18
blog01

Да се погрижим за гумите на автомобила. Няколко ценни съвета.

Много шофьори се стараят да поддържат автомобила си – проверяват за неизправности, грижат се за добрия му вид, обновяват го с нови екстри. Много от нас обаче забравят за един много важен елемент от автомобила, който също изисква специално внимание. Това са гумите.

За повечето хора грижата за гумите се изразява в това да проверяват налягането им от време на време. Това обаче не е достатъчно, за да седнете спокойни зад волана. Добре ще е да имате още няколко важни неща предвид, преди да завъртите ключа и да потеглите.

Разбира се, винаги преди да тръгнете на път оглеждайте гумите, за да видите дали някоя не е спаднала.

Докато правите това, добре е да проверите и вентилите. Вижте дали не изпускат и дали всички капачки са на местата си и в добро състояние.

Грайферът е друго много важно нещо, за което ще трябва да следите. Дълбочината му през зимния сезон задължително трябва да бъде не по-малка от 4 милиметра. По-дълбокият грайфер няма да Ви навреди и през лятото, за това, ако забележите, че грайферът е доста изтънял, най-добре сменете гумите.

Следенето за износването на гумите може да включва и още една рутинна процедура. За да гарантирате равномерното им износване, сменяйте техните места веднъж на няколко хиляди километра.

blog02

Преди да тръгнете на път, проверявайте гумите и за камъчета и пирони, заклещени в шарките на протектора, и ги премахвайте. Така ще намалите шансовете за появата на неприятни изненади по пътя.

Разбира се, не бива да забравяте да проверите състоянието и на резервната гума – онази, за която всички от нас забравят. Ако на пътя се случи нещо непредвидено, ще Ви се иска да разчитате на една напълно изправна гума, с която да подмените спуканата.

Огледът на гумите може да продължи с проверка на балансиращите тежести. Вижте дали всички са по местата си. Съвсем не е изключено някоя да падне, а това би могло да доведе до друсане, вибрации, дискомфорт и влошено управление на автомобила.

И когато говорим за грижа за гумите, няма как да не споменем и за съхранението им. На онзи комплект гуми, който не използвате в момента (зимния или летния). Ако не сте сигурни как точно трябва да се случи това, можете да се обърнете към хотела ни за гуми, където те ще бъдат съхранявани в оптимални условия!

22Ян./18
blog

Зимата наближава. Готови ли сте за нея? (част 2)

Пътищата ни по принцип не са особено безопасни, а през зимата – съвсем. За това от изключително значение е да бъдем отговорни на пътя. Както и да подготвим автомобила си за условията, които го очакват през сезона.

Винаги проверявайте състоянието на антифриза, както и точката му на замръзване. Задължително е да сменяте синия антифриз на две години, а червеният („Long Life“) – на всеки пет години.

Можете да продължите подготовката за сезона с проверка на маслата и течностите. Ако е необходимо – долейте ги. Важно е да проверите за течове. В случай че установите такива, погрижете се да ги отстраните възможно най-скоро.

За да се радвате на безпроблемен старт, необходимо на двигателя е свещите да бъдат в пълна изправност. Проверете дали това е така и при необходимост ги сменете.

Преди настъпването на зимния сезон, изключително важно е да смените гумите със зимни или подходящи за условията, които Ви очакват през снежните месеци.

Самата подмяна на гумите е подходящ момент да обърнете повече внимание на ходовата част и спирачната уредба. Проверката за хлабини в окачването и равномерност в сработването на колелата са сред нещата, за които трябва да се погрижите.
Добре е да обърнете внимание и на накладките, дисковете, барабаните, маркучите, жилото на ръчната спирачка.

lights

Видимостта също е особено важна, но за съжаление често подценявана. В зимния период продължителността на деня е по-кратка и ще се увеличи времето, в което ще Ви се налага да шофирате на фарове. Това е напълно достатъчен повод да се погрижите за точния им реглаж.
Сега е и моментът да проверите изправността на реотана за задното стъкло и подгряването на огледалата. Така ще си спестите неприятните изненади в първите мразовити дни, когато заварите автомобила си покрит със скреж или лед.
В този ред на мисли, няма да Ви бъде излишно да се снабдите със стъргалка за лед, както и със спрей за размразяване на стъклата и ключалките.

А ние сме тук, за да помогнем за всичко това. Разчетайте на нас – Автокомплекс Каливас!