car01

7 навика, с които вредим на автомобила. Доказано!

С времето всеки активен водач на превозно средство изгражда свои собствени навици по време на шофиране. Оказва се обаче, че не всички те са особено полезни за автомобила. Съществуват някои малки грешки, които допускаме ежедневно. А избягването им може да намали в значителна степен риска от поява на техническа неизправност.

car02

1. Малко количество гориво в резервоара
Голяма част от модерните горивни помпи са потопени в горивото като по този начин се охлаждат. Недостатъчното гориво в резервоара може да доведе до прегряването им, а оттам и до по-бързото износване. Това на свой ред ще доведе до необходимост от ремонт, който няма да е никак евтин. За това старайте се да поддържате една четвърт от резервоара пълна.

2. Форсиране на студен двигател
Когато запалите, би било най-добре да почакате минута-две, в които моторът да поработи на празен ход, едва след което да потеглите. Това съвсем не е трудно за изпълнение, а ще помогне много за правилната циркулация на маслото в двигателя.

3. Неравномерно шофиране
Ако при шофиране често ускорявате, спирате рязко, пак ускорявате и т.н., то вероятността за износване на накладките и спирачните дискове е много по-голяма. Разходът на гориво също.

4. Постоянно държите ръката си върху скоростния лост
Препоръчително е да държите скоростния лост само тогава, когато е необходимо да превключвате предавките. Поставянето на ръката на лоста води до натоварване на втулките и синхронизаторите на трансмисията. Това от своя страна води и до по-бързото им износване.

5. Кракът е винаги на съединителя
Не е необходимо постоянно да държите крака на съединителя. Постоянния натиск на педала води до бързото му износване.

6. Превключване на задна предавка в движение
Когато се налагат маневри, изискващи превключването на задна предавка, винаги изчаквайте колата да бъде в пълен покой, преди да го направите. Когато автомобилът все още се движи, макар и много леко, а Вие превключите, това натоварва много трансмисията, защото се налага да заработи в противоположно направление рязко. Това, разбира се, води до последици, които могат да Ви струват скъпо.

7. Излишен товар
Много от нас държат в багажника доста излишни вещи. Тези товари обаче оказват допълнително натоварване и се отразяват негативно както на окачването, така и на накладките. Пък и увеличават разхода Ви на гориво напълно излишно.