carsell01

Топ 10 на нещата, които да провериш преди да купиш употребяван автомобил

РЪЖДА
Можете да започнете с оглед за ръжда. Търсете я навсякъде, включително по лайсни, врати, прагове, около резервната гума и калниците.

УДАРИ
Има различни начини, по които можете да прецените – да вдигнете предния капак и да проверите за заварявани детайли, да проверите сглобката между вратата и калниците, да проверите дали фаровете са еднакви и с оригинален номер. Проверете уплътненията и ги надигайте – при пребоядисване те често не биват сваляни и под тях личи стария слой боя.

ДВИГАТЕЛ
Проверката му е задължителна. При работещ двигател горивната помпа не би трябвало да се чува. Тя трябва да се чува много слабо на контакт при изключен двигател. Обикновено, течът на масло също говори за проблем с мотора. Ако има проблем, то той ще се прояви при по-продължително форсиране и малък пробег. Запалването на двигателя трябва да бъде безпроблемно.

ХОДОВА ЧАСТ
При тестовото шофиране, обърнете внимание за наличието на смущаващи шумове при скорост над 100 км/ч. Опитайте да спрете рязко и обърнете внимание дали колата поднася на една страна. Проверете и спирачните дискове – те не трябва да имат ръб в края. Воланът не трябва да се криви.

ПРОБЕГ
Винаги си правете проста сметка за изминатите километри на автомобила. Бихте могли поне да съобразите дали цифрата би могла да съответства на годината на производство на автомобила, или е чувствително занижена.

carsell02

АУСПУХ
Оглеждайте се за черен пушек – той подсказва, че горивото не изгаря докрай. Синият дим говори за наличието на масло в изгорелите газове. Белият пушек е свързан с наличието на антифриз в горивната система или конденз от резервоара.

КОМПЮТЪРНА ДИАГНОСТИКА
Тя е сравнително евтина, а може да Ви предпази от покупката на неподходящ автомобил. Така ще проверите още веднъж работата на свещите, кабелите, двигателя, ауспуха.

АНТИФРИЗ
Вижте дали има мехурчета в казанчето. При загрят мотор може да проверите дали маркучите отвеждащи към радиатора са втвърдени. Те сигнализират за навлизането на изгорели газове в охладителната система.

КУПЕ
Започнете с коланите и проверка дали се прибират бавно. Обърнете внимание дали воланът, скоростният лост, ръчната спирачка са износени, за наличието на изгаряния от цигари и протривания. Разликите в цвета по тавана говорят, че в автомобила е пушено. Проверете топленето и охлаждането на климатичната система.

ОБСЛУЖВАНЕ НА АВТОМОБИЛА
Ако вече сте избрали своя автомобил, не пропускайте да смените маслата, филтрите, ангренажната ролка, ангренажния и обслужващия ремък.