Двигател

Признаците, които подсказват за проблеми с двигателя

В повечето случаи човек разбира, че има проблем с двигателя на автомобила, едва когато това е напълно очевидно. Това обаче не значи, че автомобилът не е сигнализирал за наличието на проблем, преди да стане късно. За това, важно е да се научим да разчитаме тези сигнали.
Има различни признаци, по които бихте могли да се информирате за състоянието на двигателя, както и за наличието на евентуален проблем. Някои от тях можете да установите и при редовните проверки за нивото на маслото в двигателя.

Ако при проверката установите, че маслото по пръчката е прекалено гъсто, с консистенция подобна на желе, то това може да е признак, че в двигателя се образуват утайки и не се омаслява равномерно.

Двигател

След като проверите маслото, прокарайте и няколко капки от него през пръстите си. Ако усетите, че в него има метални стружки – потърсете сервиз. В случай че по пръстите Ви останат не стружки, а други малки частици, то много е вероятно масленият филтър да е запушен и да се нуждае от смяна.

Възможен е и вариантът да забележите, че маслото е по-рядко или бледо, отколкото би трябвало. Това е признак, че е взаимодействало с вода. Начин да проверите дали това е наистина така, е да огледате долната страна на капачката за доливане на масло. Ако то е кремовидно, най-вероятно е примесено с вода.

Възможно е да Ви направи впечатление, че маслото е с много мехурчета и направо прилича на пяна. Това е признак за наличието на прекалено много масло в двигателя. Самите мехурчета може да Ви се струват безобидни, но всъщност те пречат за равномерното омасляване на елементите на двигателя. По тази причина тяхното присъствие може да доведе до много сериозни последствия.

Ако пък забележите, че нивото на маслото постоянно е ниско, то може някое от уплътненията да изпуска и маслото да изтича. Може и двигателят да „яде“ маслото, при което по принцип се наблюдава и изпускането на син пушек от ауспуха.

За Вашата безопасност, както и за тази на всички по пътя, най-добре е, ако забележите някой от тези признаци, да се обърнете към специалисти, които да се заемат с прегледа и евентуалния ремонт на автомобила.