Индекси на гумите

Кратък наръчник за гумите. Ето какво означават всички символи и маркировки по тях.

На стената на всяка гума биват изписвани символи (букви и цифри), които разкриват информация за гумата. За това е добре да можете да я дешифрирате. Подготвили сме Ви кратък наръчник, с който ще добиете най-обща представа за значението на всичко, изписано на автомобилната гума.

За пример бихме могли да използваме следното означение – 205 / 55 R16 91V.

Индекси на гумите

Индекси на гумите

Първите символи – 205 – обозначават ширината на гумата. Числото отразява разстоянието от едната до другата стена на гумата, измерено в милиметри.

Следващото число, в случая 55, показва височината на профила на гумата изразена като процент от широчината на профила.

Следващата позиция – R16 – показва диаметърът на джантата измерена в инчове.

В примера с числото 91 е посочен индексът на натоварване на гумата. Гума с индекс 91 може да се справи с тегло 615 килограма.

Последният символ – V – отразява категорията за скорост. Това е максималната скорост за конкретната гума, когато е напомпана правилно. Гума с категория V има максимална скорост 240 километра в час.

По гумата ще откриете и още символи. С TWI бива отбелязвано местоположението на индикаторите за износване на протекторите на гумата.

На гумите бива изписван и DOT код. С него се обозначава техният номер за идентификация. Той е нещо като ЕГН на гумата. В него се помества информация за месеца и годината на производство, за това от каква гума е направена.
DOT символите биват последвани от 10 до 13-символен код, съдържащ цифри и букви. Първите две или три символа отразяват мястото на производство. Следващите два символа отговарят на размера на гумата. Следват три или четири символа, които ще Ви дадат информация за типа гума. Кодът зависи от производителя, тоест е различен за всеки производител на гуми. Последните 3 или 4 цифри обозначават датата на производство. Първите отразяват поредността на седмицата, а последните – годината на производство.

Когато избирате гуми за автомобила си, най-добре е да проверите какви са препоръките на производителя и по възможност да се съобразите максимално с тях.