winter-tires-5

Зимата наближава. Готови ли сте за нея? (част 1)

Шофирането през зимата не е шега работа. И трябва да сте добре подготвени за това предизвикателство. Можете да започнете да стягате автомобила за сезона, започвайки от купето.
Измийте автомобила и прегледайте обстойно лаковото покритие. Ако са се появили петна от ръжда, почистете ги и ги намажете с боя. Отделете нужното внимание и на дъното на автомобила. дори и най-малките петна от ръжда по спирачните и горивните тръбопроводи могат да се окажат огнище на корозия след солените зимни бани.

Да се снабдите с препарат за размразяване на ключалки също няма да Ви е излишно. Той ще почисти ключалките за секунди, а и ще осигури защита срещу повторно замръзване.

Добре би било да се погрижите и за гумените уплътнения. Намажете с течен парафин уплътненията на вратите и багажника. Това ще ги предпази от замръзване.
Не забравяйте да смените и течността в устройството за почистване на стъклата. В този период от годината трябва да използвате специална зимна течност, която не замръзва. И за да сте сигурни, че няма да останете неприятно изненадани при първите минусови температури, най-добре сега задействайте помпата докато от дюзите не започне да тече от новата течност. Тя обикновено е оцветена и пенлива – ще я разпознаете!
Още нещо, за което можете да помислите, е филтърът на купето. Ако този на автомобила Ви е запушен, това неминуемо ще се отрази и на парното в колата – кабината ще се стопля много бавно, а трудно ще е и обдухването на изпотените прозорци, което също е доста неприятно.
Най-добре проверете филтъра и при необходимост го сменете с нов.

pochistwane-na-awtomobil-prez-zimata-4
Преди да е станало наистина студено, задължително трябва да проверите и акумулаторът. Ако не е зареден – заредете го. Ако пък е отслабнал, дошло е времето за подмяна. Не пропускайте да проверите и зарядното си устройство, за да знаете, че можете да разчитате на него, ако Ви се наложи.
Съвет, който не бива да подминавате с лека ръка, е да приберете в багажника и кабели за подаване на ток, за да сте подготвени, ако Ви се случи нещо непредвидено.