blog

Зимата наближава. Готови ли сте за нея? (част 2)

Пътищата ни по принцип не са особено безопасни, а през зимата – съвсем. За това от изключително значение е да бъдем отговорни на пътя. Както и да подготвим автомобила си за условията, които го очакват през сезона.

Винаги проверявайте състоянието на антифриза, както и точката му на замръзване. Задължително е да сменяте синия антифриз на две години, а червеният („Long Life“) – на всеки пет години.

Можете да продължите подготовката за сезона с проверка на маслата и течностите. Ако е необходимо – долейте ги. Важно е да проверите за течове. В случай че установите такива, погрижете се да ги отстраните възможно най-скоро.

За да се радвате на безпроблемен старт, необходимо на двигателя е свещите да бъдат в пълна изправност. Проверете дали това е така и при необходимост ги сменете.

Преди настъпването на зимния сезон, изключително важно е да смените гумите със зимни или подходящи за условията, които Ви очакват през снежните месеци.

Самата подмяна на гумите е подходящ момент да обърнете повече внимание на ходовата част и спирачната уредба. Проверката за хлабини в окачването и равномерност в сработването на колелата са сред нещата, за които трябва да се погрижите.
Добре е да обърнете внимание и на накладките, дисковете, барабаните, маркучите, жилото на ръчната спирачка.

lights

Видимостта също е особено важна, но за съжаление често подценявана. В зимния период продължителността на деня е по-кратка и ще се увеличи времето, в което ще Ви се налага да шофирате на фарове. Това е напълно достатъчен повод да се погрижите за точния им реглаж.
Сега е и моментът да проверите изправността на реотана за задното стъкло и подгряването на огледалата. Така ще си спестите неприятните изненади в първите мразовити дни, когато заварите автомобила си покрит със скреж или лед.
В този ред на мисли, няма да Ви бъде излишно да се снабдите със стъргалка за лед, както и със спрей за размразяване на стъклата и ключалките.

А ние сме тук, за да помогнем за всичко това. Разчетайте на нас – Автокомплекс Каливас!