blog01

Да се погрижим за гумите на автомобила. Няколко ценни съвета.

Много шофьори се стараят да поддържат автомобила си – проверяват за неизправности, грижат се за добрия му вид, обновяват го с нови екстри. Много от нас обаче забравят за един много важен елемент от автомобила, който също изисква специално внимание. Това са гумите.

За повечето хора грижата за гумите се изразява в това да проверяват налягането им от време на време. Това обаче не е достатъчно, за да седнете спокойни зад волана. Добре ще е да имате още няколко важни неща предвид, преди да завъртите ключа и да потеглите.

Разбира се, винаги преди да тръгнете на път оглеждайте гумите, за да видите дали някоя не е спаднала.

Докато правите това, добре е да проверите и вентилите. Вижте дали не изпускат и дали всички капачки са на местата си и в добро състояние.

Грайферът е друго много важно нещо, за което ще трябва да следите. Дълбочината му през зимния сезон задължително трябва да бъде не по-малка от 4 милиметра. По-дълбокият грайфер няма да Ви навреди и през лятото, за това, ако забележите, че грайферът е доста изтънял, най-добре сменете гумите.

Следенето за износването на гумите може да включва и още една рутинна процедура. За да гарантирате равномерното им износване, сменяйте техните места веднъж на няколко хиляди километра.

blog02

Преди да тръгнете на път, проверявайте гумите и за камъчета и пирони, заклещени в шарките на протектора, и ги премахвайте. Така ще намалите шансовете за появата на неприятни изненади по пътя.

Разбира се, не бива да забравяте да проверите състоянието и на резервната гума – онази, за която всички от нас забравят. Ако на пътя се случи нещо непредвидено, ще Ви се иска да разчитате на една напълно изправна гума, с която да подмените спуканата.

Огледът на гумите може да продължи с проверка на балансиращите тежести. Вижте дали всички са по местата си. Съвсем не е изключено някоя да падне, а това би могло да доведе до друсане, вибрации, дискомфорт и влошено управление на автомобила.

И когато говорим за грижа за гумите, няма как да не споменем и за съхранението им. На онзи комплект гуми, който не използвате в момента (зимния или летния). Ако не сте сигурни как точно трябва да се случи това, можете да се обърнете към хотела ни за гуми, където те ще бъдат съхранявани в оптимални условия!