filter

Автомобилните филтри и тяхната функция

Няма как да се радвате на безпроблемна работа от страна на двигателя, ако не му осигурите подходяща среда, в която да изпълнява своята функция. В този смисъл той се нуждае от масло, гориво, въздух, като препоръчително е те да бъдат напълно чисти от замърсявания. За целта автомобилите разполагат и с филтрационна система. Без нея двигателят е обречен на много кратък живот, защото замърсяванията, попаднали в него, предизвикват повреди в цилиндрите, буталата, клапаните, инжекторите и други негови елементи. Това от своя страна води до неговото блокиране.

Няколко вида са филтрите, които е необходимо да бъдат сменяни периодично, за да работи двигателят безпроблемно.

Въздушен филтър

Той е нужен на автомобила, за да предпазва от попадането на многобройните частици прах, спори и други замърсявания от въздуха в двигателя. За да функционира двигателят с вътрешно горене, необходимо му е много голямо количество въздух. А въздухът намиращ се на около половин метър над пътната настилка е най-замърсеният. Това означава, че и въздушният филтър не остава чист твърде дълго.
Смяната му е наложителна на определен период от време (при смяната на маслото или приблизително на около 10 000 км.).

filter01

Маслен филтър

Неговата функция е да отстранява замърсяванията, които достигат смазващата система от околната среда или се образуват в самия двигател в процеса на експлоатация. При всяка смяна на маслото е необходимо да се сменя и масления филтър. Тези филтри могат да бъдат различни видове:

  • Механични филтри – служат за очистване на моторното масло от едри частици, които биха могли да задръстят филтрите за по-фино пречистване;
  • Филтри гравитационен тип – те разчитат на утаяване под действие на тежестта на частиците, имащи по-голяма плътност от маслото;
  • Центробежен тип – под действието на центробежна сила утайките се отделят от маслото и се утаяват по стените на корпуса на масления филтър;
  • Магнитен тип

Филтър на купето

Бива наричан и противопрашен, което подсказва, че спомага за пречистването на въздуха, който ще достигне до пътническата кабина.
Препоръчително е този тип филтри да се подменят на максимум 15 000 км.

Горивен филтър

Много са елементите, изграждащи горивната система. От тяхното правилно действие зависи и нормалната експлоатация на двигателя. Във всеки един литър гориво може да се съдържат замърсители, дори и в минимални количества. По тази причина горивната система разполага с филтри, чиято функция е да предпазват от попадането на твърди замърсители, вода, парафин, утайки.